Nem vezetek statisztikát arról, hogy az ügyfelek illetve az érdeklődők milyen kérdéseket tesznek fel és hányszor, de minden számítás nélkül bátran ki merem jelenteni, hogy ez a kérdés az abszolút győztes!

Régebben vissza szoktam kérdezni, hogy mennyibe kerül egy autó? Hiszen kocsit is lehet venni 10 000 forintért, de az olyan is, és lehet venni 50 millióért, de az olyan is. Valahogy így van ezzel a webes szakma is. De tulajdonképpen mindenhol ez van, hiszen ha ruhát, wellness-hétvégét, krumplit, vagy mozijegyet veszek, akkor is vannak ár és minőségi kategóriák. O. K. egy weboldal egy kicsit komplikáltabb dolog, mint egy zsák krumpli, de gondolom a lényeg érthető.

Egy weboldal árát rengeteg dolog befolyásolja. Hogy mik ezek? Na hát pont ezért kell leülni az érdeklődővel, és hosszasan elbeszélgetni vele, hogy mit is szeretne. A legtöbb embernek egyébként halvány gőze nincs, hogy mit szeretne, és ez így van jól! Azért van a webfejlesztő, hogy ő tudjon mindent, hogy ő adjon tanácsot, javasoljon megoldásokat a működésre, a kinézetre, a tartalomra. Ezért egész egyszerűen nem lehet megspórolni a személyes találkozást. O. K. ha nagyon nagy akadályokba ütközünk, szóba jöhet a Skype, vagy a telefon, de akkor is beszélni kell egymással. Nekem van olyan ügyfelem, akivel az első 3-4 alkalommal órákat beszélgettünk a weboldalról, rajzoltunk, tapétákat nézegettünk (rendes falraragasztós papírtapétát), hogy milyen legyen a weboldal háttere és csak utána kezdtük el verni a számítógépeket. Szóval amíg nem ülünk le, nem tudok árat sem mondani. Minden weboldalnak egyedi árajánlata van, de ehhez tudnunk kell, hogy mit akarunk egymástól. Szóval: kapcsolatfelvétel -> beszélgetés -> árajánlat. Ez a sorrend 🙂