Ugye Neked is ismerős, hogy „csak nézz rá és mondj valamit”, „nagyon egyszerű az egész”, „csak öt percről lenne szó”, stb.

Ezeket olyan ismerősök, barátok szokták mondani, akik tudják, hogy szakember vagy, és ezért két dolgot feltételeznek rólad. Az egyik – helyes feltételezés – hogy értesz az adott szakterülethez, meg tudnád oldani az illető problémáját. A másik – teljesen helytelen feltételezés – hogy neked nem kerül sok időbe, sok energiába az, hogy megoldd a problémát. Ez legtöbbször meg szokták fejelni egy még helytelenebb feltételezéssel, hogy neked, most azonnal ugranod kell és meg kell oldani az adott feladatot.

De hogyan lehet ezeket a munkákat gyorsan megcsinálni?

Ha valódi szakember vagy, pontosan tudod, hogy egyáltalán nem lehet megoldani ezeket az „ötperces” munkákat olyan egyszerűen, ahogy a „megrendelő” (itt most teljesen indokolt az idézőjel) elképzeli. Egész egyszerűen nincs ötperces munka! Először is fel kell mérni, hogy egyáltalán mi a feladat. Aztán hozzá kell rendelni eszközöket, ki kell választani szerszámokat, szoftvereket, vagy bármilyen más eszközt, ami a munka elvégzéséhez szükséges. Ezután megcsinálod a munkát, majd jön az ellenőrzés/tesztelés, mert ugye egy valódi szakember nem ad ki akármit a keze közül. Majd a végén meg kell mutatni a Megrendelőnek (itt pedig a nagy kezdőbetű indokolt), aki átveszi a munkádat, vagy aláírja a teljesítési igazolást. Mindezek után természetesen megkapod az előre kialkudott munkadíjad, odaadod a számlát és barátként váltok el, sőt legjobb esetben a Megrendelő visszatérő vásárlód lesz. Ezzel szemben az „ötperces megrendelő” mit fog mondani? Meg fogja kérdezni, mivel tartozom? Ha esetleg igen, akkor még te érzed rosszul magad, hogy mondasz egy nevetségesen alacsony árat, amennyiért soha nem dolgoznál. Erre persze az „ötperes” szeme elkerekedik, és szinte hallod a gondolatát: „nem szégyelli magát ez az alak ennyit kérni egy ötperces munkáért?” De ne aggódj, nagyon egyszerűen meg lehet szabadulni az „ötpercesektől”.

Hogyan csináljam?

Egyszerű: ne vállalj ilyen munkákat! Mondd azt, hogy O. K. nézzük meg a dolgot, beszéljünk róla/kimegyek megnézni/hozd be a műhelybe, stb. Adok egy árajánlatot és egy határidőt, amikorra készen lesz. Ezen a pontot már rég felszívódott az „ötperces” mert ezt ő nem így gondolta, „okosba” akarta megoldani, stb. Ennek csak örülni kell, hiszen ha nem hagyod hogy az ilyen „megrendelők” rongálják az idegrendszeredet, sokkal több időd lesz a rendes, normális, és nem utolsó sorban jól fizető, valódi Megrendelőkre.