Weboldal építése

Egy céges weboldal manapság már olyan természetes, mint pl. egy céges mobiltelefon. Alap, hogy van, de nem az egyetlen eszköz, csak az első lépés a komoly céges internetes jelenlét felé. A weboldal a tied, nem olyan, mint a Facebook, vagy más közösségi oldalak. A weboldaladért fizetsz, és azért tudod használni, míg a közösségi oldalakért nem fizetsz így nem is tudsz elvárni olyan rendelkezésre állást, mint egy saját oldaldallal kapcsolatban. A közösségi oldal reklámtábla az út mellett, a saját weboldal pedig a te irodád, boltod, műhelyed. Ha komoly céget akarsz építeni, akkor komolyan is kell megjelenned, többek között az interneten is, ennek pedig első eleme egy jól kitalált és igényesen megvalósított weboldal.

A weboldal nem csak az internetes megjelenésed alapja, hanem jól meghatározható szerepe és célja van az egész cég működésén belül. nem egy külsőleg ráakasztott valami, nem egy dísz, amit muszájból meg kell csinálni, hanem – ha jól csinálod, és megfelelő szakemberrel működsz együtt – a céged szerves része és az ügyfélszerzés egyik legjobb eszköze. Ráadásul nem is olyan bonyolult és költséges egy saját weboldalt elindítani, mint ahogyan sokan gondolják.

Hogyan dolgozunk?

Először is le kell ülnünk és részletesen át kell beszélnünk, hogy pontosan milyen internetes megjelenésre van szükség. Tíz fontos kérdést kell tisztázni:

  1. Mi a célunk a weboldallal?
  2. Kik lesznek a látogatók?
  3. Mit szeretnénk bemutatni?
  4. Mik a kulcsfontosságú funkciók?
  5. Milyen visszajelzéseket várunk a látogatóktól?
  6. Hogyan fog fejlődni a tartalom és a szolgáltatás (1hónap, 6 hónap, 1 év, 2 év, stb.)
  7. Ki tartja karban az oldalt?
  8. Hol és hogyan szeretnénk reklámozni a weboldalt?
  9. Mekkora tárhelyre lesz szükség?
  10. Mi legyen az oldal domain-neve?

Ha ez megvan, adunk egy árajánlatot, majd – ha elfogadod az ajánlatot – kötünk egy szerződést, Mindezek után meg lehet tervezni a weboldal működését: mikor mi történjen, egy adott kattintásnak milyen következménye legyen, milyen legyen a menü felépítése, stb. Ezután tervezzük meg a weboldal kinézetét. A legjobb, ha közösen megnézünk néhány olyan oldalt, amely tetszik és néhány olyat, ami nem tetszik neked. Mindkét esetben fontos az oldal színvilága, elrendezése, a fotók, gombok, blokkok, szövegek megjelenése, stb. Ha ezt elvégeztük, akkor már legalább 80-90%-ban pontosan tudjuk, hogyan fog kinézni az oldal. Ekkor készül el az oldal látványterve, ami kisebb-nagyobb pontosítások után elnyeri végleges formáját.

Mennyi idő alatt készül el?

Ha mindezzel elkészültünk, megkezdődik a weboldal tulajdonképpeni elkészítése, mely designtól és működéstől függően 1-2 hetet vesz igénybe. Ezzel párhuzamosan zajlik a domain-név bejegyzés. A domain igénylés benyújtását követően – a .hu domaintér felügyeletét ellátó ISZT munkatársának jóváhagyása után – azonnal működőképes lesz az adott domain név. A webcímek egy feltételes használati státuszt kapnak és ha senkinek nincs kifogása a webcím bejegyzése ellen, akkor a domain 8 nap múlva bejegyzésre kerül. A fentiek csak “.hu” végződés esetén érvényesek! Más végződésű domain bejegyzése gyorsabb, de lényegesen költségesebb is lehet!

Tanácsos már az oldal elkészülte előtt a különböző szövegeket megírni, árlistát összeállítani, fotókat, videókat a galériákhoz el(ő)készíteni, stb. hogy a weboldalra azonnal felkerülhessenek a tartalmak és ne kelljen a látogatóknak “Az oldal fejlesztés alatt” feliratok miatt bosszankodniuk.

Mikor kell fizetni és mennyit?

Ha új ügyfél vagy, és legalább 100 000,- Ft értékű a megrendelésed, akkor szerződéskötéskor előlegként elkérjük a munkadíj 20%-át, amiről átvételi elismervényt adunk. Ha az oldal elkészült és minden úgy néz ki és úgy működik, ahogy azt az elején közösen elterveztük, akkor következik az oldal átadása. Egy felhasználónevet és egy jelszót adunk át, amivel első alkalommal beléphetsz weboldalad adminisztrációs felületére, és elmagyarázzuk, hogy hogyan tudod a weboldalt karbantartani. Ha gondolod, akár teljesen ránk is bízhatod a weboldalad karbantartását. Mindezek után kérünk Tőled egy megerősítő e-mailt, melyben igazolod, hogy a weboldal az előre megbeszélt minőségben elkészült és átadásra került. A visszaigazolás megérkezte után következik a számlázás és a fizetés. A számlán a teljes munkadíj szerepel, tehát az előlegként adott 20% is.