Először létrehoztam a freemail-es email-címemet. Aztán bejegyeztettem az első domain-nevemet, béreltem hozzá tárhelyet és a domainhez 5db email-címet készíttettem.

(2004-ben még a tárhelyszolgáltató állította be az email-fiókjaimat. Vicces mi?) 

Aztán bejegyeztettem egy másik domain-nevet, ahhoz ismét csináltam (immár én, saját magam) kb. 3-4 email-fiókot.

Mindezek után regisztráltam a gmailbe. De ekkor már ezen kívül is volt legalább 10-15 féle email-címem.

Mindezek mellett használtam az Outlook töbféle verzióját, Thunderbird-öt, webmailt, stb. stb. Egy nagy rakás emailem a rossz beállítások miatt (IMAP helyett POP3) el is tűnt. Mondjuk nem tartoztak kritikusan fontos üzleti folyamatokhoz, de azért volt kellemes elvesztenem őket. Aztán meguntam az egészet és egyszerűsítettem az életem. Hogyan?

Először is megnéztem, melyem azok a címek, amelyeket mindaddig sehol sem tüntettem fel, csak úgy „voltak”. Ezekre vagy nem volt szükség, vagy nem gondolkodtam rendszerben és eredetileg is feleslegesen hoztam létre őket, vagy egyszerűen megfeledkeztem róluk. Ezeket egytől-egyig megszüntettem. Csodák csodájára maradt kb. 5-6 címem, melyben már a gmail is benne volt. De még mindig volt Gmail, freemail, és a domainekhez tartozó levelekhez a minősíthetetlen webmail. Itt jött a huszárvágás.

Információt kerestem arról, hogy hogyan lehetne „áthozni” a mindenféle egyéb címeken parkoló leveleimet a Gmailbe, és csodák-csodájára találtam rá megoldást. Beállítottam, hogy az összes emailcímemre érkező levelek bejöjjenek a Gmailbe is, illetve, hogy bármelyik emailcímről tudjak levelet írni a Gmail felületéről. És innentől megvolt a boldogságom! Azóta minden reggel csak egyetlen oldalt – a Gmailt – kell megnyitnom, ahol az összes levelemet látom – bármelyik email-címemre is jön, a telefonomon is természetesen ott a Gmail-alkalmazás (vagy ha úgy jobban tetszik: app), nem kell végigzongorázni, kilépni, belépni, mindenféle, a használhatatlanság határát súroló felületeken, nem kell egy csomó jelszót megjegyezni és mindenkivel kapcsolatban tudok lenni, nem vesznek el a levelek. Egyszóval boldogan éltek, amíg meg nem haltak, valamint itt a vége, fuss el véle? Naná, hogy nem!

Az én email-problémáim megoldódtak. És a tieid? Neked is több email-címed van? Ugye nem vagy olyan önsorsrontó, hogy még mindig freemaillel, vagy – még kimondani is gyalázat – citromaillel kommunikálsz? Ugye neked sincsenek mindenféle, használaton kívüli email-címeid? Vagy lehet, hogy valami régi névjegykártyádat, internetes bejegyzésedet most találja meg valaki és egy olyan címre akar neked emailt írni, amit már tíz éve nem nézel? Esetleg egyszerre több gmail-fiókkal zsonglőrködsz és nem tudod követni, kinek melyikről írtál és ő neked melyikre válaszolt? De megnyugtatlak: ha esetleg egy, vagy akár több kérdésre igennel válaszoltál, nem a te hibád! Nyilván nem azzal töltöd a napjaid, hogy az email-fiókjaidat optimalizáld. Neked az a fontos, hogy legyen egy ilyen csatorna is, amin megtalálnak, mert vannak olyan ügyfeleid, vevőid, akik emailezni szeretnek. Te meg valószínűleg gyorsan csináltál egy címet, aztán kész, jöhetnek a levelek. Csak aztán a világ fejlődött és egy másik email volt a legegyszerűbb megoldás. Majd még egy és még egy, és teljesen kicsúszott a kezedből az irányítás. És ezen a ponton – ha elfogadod – adnék egy tanácsot.

Használd te is a Gmailt! Hagyd a fenébe a többit, és tereld egybe a teljes levelezésed. Természetesen jó ha van – sőt nagyon-nagyon jó ha van – saját email-címed, mint nekem pl. az info@verbanet.hu, de ezt is be kell terelni szépen a gmail alá. Innentől kezdve neked is elég lesz egy fiókot figyelni, nem hagysz el egy levelet sem és egy csomó frusztrációtól megszabadulsz. Természetesen a Gmail beállítási és felhasználási lehetőségei is nagyon sokrétűek, de ezzel talán egy másik írásban foglalkoznánk. Addig is Gmailre fel!

(Félreértések elkerülése végett: nem vagyok sem a Google, sem a Gmail „viszonteladója”, semmiféle előnyöm nem származik abból, hogy a szolgáltatásaikat népszerűsítem. Annál is inkább furcsa lenne, ha pénzt kapnék ezért, mert a Gmail alapértelmezetten egy teljesen ingyenes szolgáltatás 🙂 )