Az egész világ döbbenten szemlélte, amikor húsvét előtt egy héttel kigyulladt a Párizsi Notre Dame katedrális, a tetőzete, pedig teljesen elpusztult. Sokakban merült föl a kérdés, többek között bennem is, a pusztítás nyomati látva, hogy miként lehet újjáépíteni ezt a sok évszázados épületet. Hiszen nyilvánvaló, a 12. században nem készültek a mai értelemben vett, műszakilag pontos tervek a kivitelezéshez, de ha esetleg voltak is, nem valószínű, hogy ezek fennmaradtak. Aztán kiderült, hogy még sincs veszve minden.

Egy 2018. novemberében elhunyt francia származású, amerikai professzor, Andrew Tallon lézeres berendezéssel pontosan megmérte a székesegyház belsejét és külsejét. Készülékét mintegy ötven helyen állította fel, hogy megmérje a távolságot minden fal és oszlop, szeglet, szobor vagy más forma között, és feljegyezze a belső hibákat, amelyek az évszázadok alatt minden műemlékben kialakulnak.

Az eredmény egy több mint egymilliárd pontot tartalmazó „felhő” lett. A végső szintézis után létrejött képek a legkisebb részleteiben rekonstruálják a székesegyházat, a legkisebb deformációkkal együtt. Az eredményül kapott 1 terrabájtnyi (=1024 Gigabájt) adattömeget a tűzvész előtt egy héttel kezdték feldolgozni egy amerikai egyetem diákjai, az eredmény pedig egy minden eddiginél grandiózusabb, 5 milliméteres pontosságú 3D modell lesz, amely a lehető legeldugottabb zugokat is tartalmazza, a legkissebb építészeti részleteket is feltérképezi. Nincs tehát veszve minden. Ha hiszed, ha nem, ebből az esetből a te internetes megjelenésedre vonatkozóan is levonhatók a tanulságok. Hogy mi?

Bizony, így van. Hiszen miről van szó? A francia művészettörténész professzor 2011-12-ben 5 milliméteres pontossággal elkészítette a méréseit, ebből felépíthető a virtuális Notre Dame, ebből pedig legjobb reményeink szerint felépíthető lesz a valódi is. Pontosan ugyanúgy és ugyanolyannak, ahogyan a tűzvész előtti napig állt. Gondolom, Te is így vagy a weboldaladdal

Nyilván bármikor, bármilyen szerverleállás, szerverhiba, vagy egyéb probléma esetén, amikor a weboldalad összeomlik, nem jössz zavarba, hanem csak előkapod az előző heti, vagy –napi mentést és egy-két mozdulattal helyreállítod az eredeti álapotot. A Facebook-on és Instagramon megjelenített fotóid gyönyörűen sorakoznak a számítógépeden a megfelelő mapákban és bármikor, bármelyiket meg tudod találni egy pillanat alatt. YouTube videóid nem csak a neten, de a te saját gépeden – vagy valamilyen küldő adathozdozón – is megtalálhatók, szóval, ha valami gondja van a YouTube-nak és letörli, akkor újra fel tudod tenni, esetleg – mivel a nyersanyag is megvan – újra tudod vágni a videót, hogy ne legyen vele újra gond. Ha most azt gondolod, hogy ezek óriási adatmennyiségek és hogyan is tudnád ezeket mind tárolni te a saját gépeden, akkor elmondom, hogy a teljes weboldalad, a képeid és a videóid a Notre Dame 3D-modell adatmennyisségének – nagy valószínűséggel – maximum 2-3%-át teszik ki.

Ez egy mai, párezer forintos, középkategóriás pendrive-on elfér. Ha veszel hozzá egy nyakpántot, a teljes netes megjelenésedet a nyakadba akasztva hordhatod. Természetesen, ha te az Amazon, vagy a NASA elnöke vagy, akkor a Te cégedre ez nem vonatkozik, de ha olyan kisvállalkozó vagy, mint én, akkor jó eséllyel eltaláltam az adatmenyiségedet. De van még egy, a pendrive-nál is jobb megoldás.

Bízd rám az egészet. Elvégezem az időszakos mentéseket, rendszerfrissítéseket, vigyázok a képeidre, a videóidra. Egy külső meghajtón tárolom minden adatodat, amelyből így egy darab sem veszhet el. Hogy tetszik? Keress meg itt, amint lehet!